Barion Pixel

Hogyan betűzi a gyerek a szeretet szót?

Éreztél már valaha úgy, hogy folyton csak bántod és veszekszel a gyermekeddel?
Hogy fogalmad sincs mit tehetnél, hogy ez a jövőben másképp legyen?

El kell hogy áruljam, hogy a 2 éves kor körül beálló dackorszaktól kezdve a szülők nagy többsége küzd ezzel az érzéssel. Igen, én is – nálunk sem rózsaszín álom az élet, amikor a négy gyerek hajba kap. Ma már tudom, nem a vita forrását kell kiiktatni, hanem megoldókulcsot kell a kezükbe adni, méghozzá azzal, hogy példát mutatok a saját életemmel és megoldásaimmal. 

Akkor csak jó mintára van szükség, hogy lássa mi a kitartás, a megküzdés, a helyes viselkedés, a jó értékrend? Igen, arra is, de ez nem minden! Fontos, hogy légy jelen, amíg elsajátítja a mintát és segítsd az első botladozó lépések magabiztos tudássá érését. 

Amikor a gyermeked ellenségesen, erőszakosan, lázadón viselkedik az nem csak a gyermekkori hormonváltozások egyértelmű jele. A gyermeked viselkedése mindig mutatni akar Neked valamit és addig csinálja és addig erősödik benne az érzés, amíg Te, szülő, ki nem bogozod és meg nem érted, mi a tettek mögötti MIÉRT. 

Amire egy gyereknek leginkább szüksége van, az alapvetően a BIZTONSÁG.

A biztonság határozza meg világhoz való kapcsolódásának mintáit, aszerint, hogy mit lát: Te, a felnőtt, hogyan ápolod saját kapcsolataidat a világgal? A legjobb az egészben, hogy a gyermekek agya egyész a húszas éveik közepéig fejlődésben van. Tengernyi idő és lehetőség áll rendelkezésedre, hogy változtass, amin és ahogyan szeretnél! Egy-egy vitába, veszekedésbe fordult beszélgetés után azon tépelődsz

“Mit csinálok rosszul? Ezt nem így kéne!
Hány  hibákat követtem már el és mennyi kárt okoztam ezekkel a gyermekem életében?!” 

Ha magadra ismersz ebből, a legnagyobb szeretett mondom:
tudd, hogy a legtöbb esetben a tőled telhető legjobbat adtad, amit a rendelkezésedre álló eszközökkel akkor megtehettél

Nincs értelme emiatt bántai magadat, mert ezzel nem fogsz magadon segíteni és biztosan nem mutatsz jó példát a gyermekednek, hogyan tud építő önvizsgálatot tartani vagy mit jelent a helyes önkritika.

A gyereknek nem olyan anyára, apára van szüksége, aki megadja neki azt a dolgot, amit ő gyerekként nem kapott meg. Úgy gondolom, az a dolog, amire valójában szüksége van, az az, hogy tudja: 

feltétel nélkül szeretik, olyannak, amilyen
törődnek vele
fontos, 
valójában mindennél fontosabb
elsőbbséget élvez az életedben mindennel szemben

Hiába is próbálod egy gyereknek megmagyarázni, hogy érte dolgozol, hogy minden nélküle töltött percedben azon vagy, hogy neki jobb élete legyen. Ezt nem fogja megérteni. Ő nem az általad megkeresett forintokban méri a szeretetet. Nem is a megvásárolt dolgok mennyiségében vagy értékében. Nem ez az ő mércéje. 

Ő azt figyeli, mennyire vagy jelen teljes szívvel-lélekkel az együtt töltött pillanatokban

A gyermekeddel a számára értéket jelentő dolgokon keresztül tudsz kommunikálni és a gyerek értékrendjének első helyén – körülbelül 14 éves koráig – bizony az I D Ő áll. Ki kell tapasztalni, mik azok a dolgok, amik számára értékesek. 

Szeret rajzolni? Ülj le mellé és rajzolj együtt vele!
Rajong a fociért? Nézzetek együtt meccset!
Kedveli a finom ételeket? Főzzetek együtt!
Imád videojátékozni? Csatlakozz hozzá és játsszatok közösen!

Most pedig elárulok egy zseniális titkot. Még a házimunkára is könnyű szerrel rávehetők, amikor ott van a végén a közösen töltött idő ajándéka! A gyermekeim például örömmel segítenek teregetni, főzni, de még takarítani is, mert tudják, hogy amikor együtt csináljuk, sokkal kevesebb időmet rabolja el mindez. Mert tudják, hogy a közösen végzett munkával felszabadított időmben sétálni megyünk, biciklizünk, festünk, társasozunk, kirakózunk. Csupa olyat csinálunk, amit ők szeretnének csinálni velem. Adok és kapok. Boldogan. Örömmel. Hálával.

Mert ugyan miért lógna veled és csinálna veled bármit a gyereked, ami fontos NEKED, ha te nem csinálsz vele semmit, ami NEKI fontos?!

Mutasd meg neki, milyen az igazi biztonság – ami belőled, általad születik meg benne –, különben sosem fogja megtapasztalni, milyen biztonságban, biztonságos határok között lenni és ez milyen megnyugtató érzés. A gyerekek mindig feszegetik a határokat és ha nem vagy partner a nyugalmat megteremtő biztonság megtapasztalásában, még a kevésbé egyszerűnek tűnő helyzetekben is, a határok helyes beállításában, ő egyre nagyobb nehézségekkel néz szembe. 

A gond ott kezdődik, amikor egy gyereket nem jól szeretnek, mert a szülő nem figyel az igényeire, csak a saját vele kapcsolatos eszméi után lohol.

Sportolni kell!
Akkor is, ha csak a te örömödért csinálja?

Minden szorgalmi feladatot meg kell csinálni!
Akkor is, ha már hulla fáradt, de nem akar csalódás okozni Neked?

A zene az élete része kell, hogy legyen! 
Csak olyan módon, ahogyan Te gondolkodsz erről?

Keménynek kell lenni!
Valóban a keménység az egyetlen út vagy ez a Te választott megoldásod? 

Törekedni kell a tökéletességre!
Mit jelent a tökéletes számodra? Te képes vagy rá?

Tudd, hogy hol a helyed!
Te tisztában vagy a saját értékeiddel vagy mások mondják meg, mennyit érsz?

 

Hol vannak a gyermeked értékei és a saját elképzeléseid határa?
Mi alapján és miért mondod, amit mondasz neki?
Mert Te is ezt hallottad otthon? 
Vagy pont azért, mert ezt Neked senki sem mondta?
Fontos, hogy megértse amint mondasz, vagy csak az, hogy közöld a mondanivalódat?
Vele vagy inkább csak  hozzá akarsz beszélni ilyenkor?

Bármit is gondolsz magadról, bármit is teszel,
a gyermeked számára Te vagy az Isten

A példa, a minta, az etalon, amit követni fog, mert Téged választott, hogy vezesd és utat mutass az életeddel. Teremtsd meg a saját belső biztonságodat, hogy odaadhasd azt Neki is. 

Ami ma még csak a “mennyi képernyő előtt töltött időt kaphat” kérdése, az gyorsan elévül. Viszont ha most nem tanul meg egészséges határokat húzni, amikor megunja a képernyőt, jönnek a fiúk/lányok. Amikor ezeket is megunja, jön a bandázás – hiszen keresi a helyét, ő hová tartozik, hol kaphat figyelmet abban, ami számára is fontos. Ha itt sem ér célt, megjelenik a mértéktelenség alkohol, cigaretta, drogok vagy más szenvedélybetegség formájában. Végül nincs már semmilyen egyensúly.

A gyermeknek a feltétel nélküli szeretet biztonsága kell ahhoz, hogy megtanuljon biztonságos határokat húzni maga köré

Amíg Neked a jelenben fontosabbnak tarott problémákkal kell megküzdened, a gyermeked fiatal felnőtt korára szenvedélybeteggé válhat a jelenléted, a biztonság érzésének hiánya miatt. Az én lányom 3 éves volt, amikor rágcsálni kezdte a takarója szélét, főleg elalvás előtt. Rongyosra rágta, mire több év után rájöttem a megoldásra, hogyan kell kapcsolódnom hozzá úgy, ahogy Neki szüksége van rá. 

Nincs két egyforma gyerek, nincs “királyi út”, nincs bevált recept azon túl, hogy fókuszált figyelemmel és feltétlen szeretettel kell megfigyelni őket, mint újszülött korukban. Hiszen sokszor még Te, a felnőtt sem vagy képes rá, hogy tudatosítsd, mire vágysz és azt eredményesen kommunikáld is a világ felé. Hogyan várhatnád el ezt Tőle, aki nálad jóval kevesebb és korlátozottabb tapasztalatokkal rendelkezik – aminek nagy részét Tőled leste el. 
Hogy most itt tart az életed, teljesen rendben van! A legjobb helyen és a legjobb időben vagy éppen! Hiszen minden percben elkezdheted másképp csinálni és tovább tökéletesíteni a saját módszereidet is. Mert amit Te már tudsz és magabiztosan használsz, azt könnyű lesz minden pillanatban prezentálni az ifjúság felé. Ő pedig magába szívja az illatoddal, mert a gyerekek olyanok, mint a szivacs 🙂

Amikor a biztonság érzése hiányzik, a gyerek általában figyelemfelkeltő viselkedéssel próbál meg reakciót kiváltani, hogy valamilyen módon létre jöjjön a kapcsolat Veled, kedves Szülő. Ismerősek a kirobbanó érzésekkel járó kitörések, szándékos piszkálódások, visszabeszéd? Szomorú tény, de amíg megszidod, addig legalább fókuszáltan, kizárólag csak vele foglalkozol és neki kizárólag erre van szüksége, amit így vagy úgy, de megszerez – micsoda fantasztikus kitartás! Tudtad, hogy ezt az energiát beleadhatnád egy fogócskába, amőbába, bújócskába, közös meseolvasásba, csikizős birkózásba… mennyit lehet közben röhögni!?!

Ugye más minőség?
Ugye jól hangzik?
Ugye tudod, hogy erre Te is képes vagy?

és itt jegyzem meg, hogy 
amikor jó a hangulat valahogy minden sokkal könnyebb lesz hirtelen

Hidd el, napi 20-30 perc jelenlétben együtt töltött idő képes mindkettőtöket feltölteni és megadni a kapcsolódás biztonságát. Mi sokszor zenére pakolunk, készülődünk, takarítunk, teregetünk vagy csak bulizunk egy kicsit a gyerekekkel, mert minket ez köt össze a legjobban. Ilyenkor nincsenek legörbült szájak és karba tett kezű, duzzogó tinik. Egymás után kérik a számokat és száll az idő. Boldogan, nevetve és a tanulsággal, hogy így is lehet!

Számodra mi lehet az a kulcs, ami nekünk az ének és tánc?

A tudattalan sodródás egészen addig boldog áldás, amíg egy szép napon fel nem ébredsz. Amikor felébredsz, már tudni fogod, mit jelet a komplex felelősség. Ne bújj ki alóla azzal, hogy “hát én ezt nem tudom megcsinálni”, mert pont most jött el az idő, hogy tudatosan cselekedj a sodródás helyett és add azt, ami a szívedből árad. Hidd el, a gyermekednek csak erre a kincsre van szüksége, aki TE VAGY!

A tudomány szerint körülbelül 13 éved van arra, hogy a jelenléted adta biztonsággal olyan támogatást nyújts a gyermekednek, ami aztán egész életében segíteni fogja és örökre vele marad. Ennek birtokában élete végéig boldog, egészséges, független felnőtt lesz. 

Lehet, hogy nem a tiéd volt a legjobb start ebben az életben, ám én egy percet sem vesztegetnék tovább! 
Csak Rajtad múlik, mikor kezded el.

 

Mert a gyerekek nyelvén
szeretet = I D Ő

 

szeretettel

                     Zsuzsi

 

a blogbejegyzést Kerwin Rae hasonló témájú előadása ihlette

A Szerzőről

Megosztás:

Share on facebook
Facebook

Szólj hozzá!