Barion Pixel

A legfontosabb szavak, amiket Te mondasz magadnak

Sokszor hallhattad már Tőlem: az vagy, amit gondolsz magadról! Két fontos hírt hozok Neked ezzel kapcsolatban. A jó hír, hogy a magadról alkotott képen bármelyik pillanatban lehetőséged van változtatni. A rossz hír, hogy csak Te tudod ezt megtenni. Magadnak, magadért.

A szavak, amiket hallasz, formálnak. 
De mind közül a legfontosabb szavak azok, 
amiket Te mondasz, 
magadnak, 
magadról.

1. Minden attól függ, honnan nézzük a dolgokat

Egyik emlékezetes „Tényleg! Milyen más?!” élményem akkor volt, mikor először feküdtem be a karácsonyfa alá egy békés december végi estén, amikor elcsendesedett a ház. Leírhatatlan volt a felismerés, csak annyi kellett ehhez a fantasztikus élményhez, hogy megengedjem magamnak, hogy meglássam, milyen más az „unalmas karácsonyfa”, ha egy másik oldalát is megnézem. Azóta szokásommá vált ezt minden évben megismételni és amíg a fa alatt vagyok, olyan, mintha egy másik világba csöppentem volna. Azóta azt is megtapasztaltam, pontosan ennyire egyszerű más szemszögből nézni bármit, csak nyitottnak kell lenni az új nézőpontra.

Szülőként talán ismerős a gondolatfutam: „Én vagyok mindenki szolgája. Minden az én dolgom. Nekem kell figyelni mindenre. Amit én nem csinálok meg, az soha nem lesz kész. Rajtam kívül itt senki sem figyel semmire. Ebben a házban minden feladat az én dolgom. Nekem soha senki nem segít. Ha egyszer kérek valamit, akkor is csak a hisztit kapom. … ismerős?

Ha magadra ismertél, most ismerd fel azt is, hogy Te magad táplálod a fejedbe mindezt, azzal, hogy ezt gondolod. Illetve nem elég, hogy gondolod, még meg is erősíted a szavaiddal, a saját füled hallatára és erős (negatív) érzéseket is kapcsolsz hozzájuk, amivel nyomatékosítod, mintegy odaláncolod magadhoz őket… vagy inkább magadat hozzájuk. 

Ácsi! Tehát Te, aki családot tartasz össze, gyereket nevelsz, dolgozol, háztartást vezetsz, közben háziállatról, kertről, idősebb családtagokról, mások igényeit szem előtt tartva gondoskodsz – hogy csak néhányat említsek felületesen a vállalásaid közül – tényleg ennek éled meg magad? Hidd el, ebben a pillanatban ez teljesen rendben van. Csak ne ragadj le itt, mert sokkal több vagy egy feladatmegoldó robotnál! 

A változtatáshoz nem kell tudod semmilyen TITKOT,
viszont feltétlenül tudnod kell, hogy HOGYAN van lehetőséged változtatni!

Amikor ezeket a negatív gondolatokat elkezded más szemszögből nézni és meglátni a bennük rejlő értéket, a lehetőséget, egészen másképpen hangzanak:

 •  
 • Én vagyok mindenki szolgája = A legmagasabb szinten, a legnagyobb szeretettel szolgálom a családomat, választásom szerint. 
 • Mindent nekem kell csinálni = Lehetőségem van sokat tenni a családomért, mert az életem lehetővé teszi, hogy ilyen módon is kimutassam feléjük a szeretetem és hogy milyen fontosak nekem. 
 • Nekem kell mindenre figyelni = Nagyon sok terhet veszek le a többiek válláról azzal, hogy igyekszem mindenre odafigyelni, amiért mindenki nagyon hálás nekem.  
 • Ebben a házban minden feladat az én dolgom = Mindent úgy oldhatok meg, ahogy nekem teszik. 
 • Nekem soha nem segít senki = Segítség nélkül is képes vagyok ezt a sok feladatot megoldani, ami kivételes képesség. 
 • Ha egyszer kérek valami, akkor is csak a hisztit kapom = Megértem, hogy nehézséget okoz egy-egy feladat megoldása, új dolgok megtanulása, amit az ember nem maga választ. Viszont azt is tudom, hogy jó példával elől járva csak szeretet és türelem kérdése, hogy mindez örömteli és könnyű dolog legyen mindenki számára. 

2. Használd helyesen a HA és az AMIKOR szavakat

Egy másik számomra hasznos felismerés volt, a HA és az AMIKOR szavak által kifejezett óriási különbség! Sokszor hallottam én is gyerekként: „Megvesszük, ha marad rá pénzünk”, „Foglalkozom veled, ha lesz rá időm”, „Elmegyünk, ha lesz autónk”. Az ember gyomra összeszorul ezek hallatán. Most akkor megvesszük vagy nem? Lesz idő rám, vagy nem? Elutazunk vagy nem? 

Látszólag a két szó között semmi féle különbség nincs, pedig nagyon sok mindent elárul arról, aki használja őket. 

A HA típusú gondolatok bizonytalanok, gyakran megkérdőjelezik őket, nem hisznek bennük, mert a HA azt jelenti, hogy valami vagy megtörténik vagy nem. Ellenben az AMIKOR típusú gondolatok kitűzött célt, szándékot kommunikálnak valami elérésre és szemernyi kétség sincs afelől, hogy a cél elérhető és valós, mert az AMIKOR azt jelenti, hogy az a valami biztosan megtörténik, csak még nem tudható pontosan mikor.

Amikor tudatosan megfigyeled, a tudatalatti mikor melyik szót akarná használni, azonnal látod azt is, valójában hogyan gondolkodsz az adott témával kapcsolatban és lehetőséged van tudatosan felülírni a mondat elejét, ha szeretnéd.

3. Tartsd a figyelmed a pozitív jelzéseken

Társadalmi rossz szokás, hogy a negatív dolgok sokkal nagyobb hangsúlyt kapnak, mint a pozitívak. A külvilágban. Neked pedig lehetőséged van arra, hogy ezt a mintát felülírva, száz százalékosan kiiktatva, egy saját gondolati mintát alakíts ki az egyes érzések kezelésére. Amikor tudatosan figyelsz a szavaidat formáló gondolataidra, akkor sok régi, hozott mintát, blokkot írhatsz felül.

Összegyűjtöttem párat a legalapvetőbb korlátozó hiedelmeinkről, amiket én az alábbi módon írtam felül. Ezek a saját gondolataim, amivel inspirálni kívánlak Téged, természetesen mindenki használja azokat a pozitív megerősítéseket, amik számára a legtöbbet adják és a legjobban működnek.

 • a „alig van pénzem” gondolatának felülírása – A bőség van, volt és lesz. Hozzám talál, mert megérdemlem és elfogadom. Van még ott, ahonnan ez jött! 
 • a „rossz anya vagyok” gondolatának felülírása – Mindent elkövetek, hogy jó édesanyja legyek a gyermekimnek és ez több mint elég. 
 • a „nem érdemlem meg” gondolatának felülírása – Csak az én választásomon múlik, hogy megengedjem magamnak a világ legjobb dolgait, amikhez hozzáférni születési jogom.
 • az „úgy legyen ahogy én akarom” gondolatának felülírása – Legyen úgy, ahogy mindenki számára a legjobb. 
 • a „nincs elég” gondolatának felülírása – Mindig mindenből több, mint elegendő áll rendelkezésemre.  
 • a „miért történik ez velem” gondolatának felülírása – Mindig, minden értem történik, hogy rámutasson valamire, ami által kiteljesedik és boldogabbá válik az életem.
 • a „hogyan” kérdésre – Ahol a figyelem, ott a fókusz. Gyakorlással bármi elsajátítható és megtanulható.

a „nem vagyok elég jó” gondolatának felülírása:
Már születésemkor elég jó voltam és minden pillanatban egyre jobbá válok.

 

szeretettel

Gáspár Zsuzsi

A Szerzőről

Megosztás:

Share on facebook
Facebook

Szólj hozzá!