Barion Pixel

A csúcstechnika érted van és benned dolgozik

Képzeld el, hogy Tiéd a világ legdrágább és legcsodálatosabb járműve. Csúcstechnika. Ez a jármű bárhová képes eljuttatni, bármikor, bármennyi idő alatt. Ugye jól hangzik?

Két csodálatos rendszer felel azért, hogy számodra a legnagyobb biztonságot nyújtsa.

Az 1. számú: a védelmei rendszer maga a jármű és a pilóra egy személyben – akár egy Transformer. Az ő kezeli a kormányt, ő a robotpilóta és folyamatos védelmező szerepet tölt be. Az életet védi, tehát a legnagyobb biztonságra törtekszik. Abban bízik, amit jól ismer, amit már megtapasztalt. A tapasztalataiból következtetéseket von le és ezek alapján halad a járművel. Óvatos, jobban szereti a járt utat a járatlannál.

Őt mindannyian jól ismerjük, a neve EGO, vagyis „a psziché három részének egyike a pszichoanalitikus elméletben, amely szervezett tudatos közvetítőként szolgál a személy és a valóság között, különösen azáltal, hogy mind a valóság észlelésében, mind az észlelet valósághoz való alkalmazkodásban közreműködik”. Ő az, aki ha egyszer megtanul valamit, akkor mint a papagáj, újra és újra ismételgeti ugyan azokat a frázisokat szüntelenül.

A 2. számú: az irányító egység háttérszoftvere, aminek a működése nagy energiát vesz fel, ezért gyakran alvó állapotban dolgozik, a felszín alatt – ilyenkor a robotpilóta irányít. Ez a program segít döntéseket hozni, megerősíteni vagy éppen elvetni egy dolgot.

Őt már nem mindenki ismeri olyan jól, a neve TUDATOSSÁG. Talán jobban ráismersz, ha arra gondolsz, hogy rányomod-e mégegyszer a szundi gombot az ébresztőre vagy felkelsz? Hogy soha többé nem iszol alkoholt vagy csak addig nem, amíg ki nem hevered az előző buli mellékhatásait? Hogy ez lesz az utolsó kocka csoki vagy inkább holnaptól kezded a diétát?

Az EGO folyamatosan működik, megállás nélkül – és mert a nap legnagyobb részében nem tudatosan gondolkodunk, így akár mi is van betáplálva, azt hallgatjuk egész nap. Simán úgy tűnhet, hogy övé itt minden hatalom. Ám a csavar az egészben az, hogy a 2. rendszer programozza az 1. rendszert.

Az EGO azt figyeli,
milyen gyakran gondolkodunk egy bizonyos módon
és ezek a gondolatok mennyire fontosak nekünk,
mennyire érezzük ezeket értékesek.

Ez által lehetőségünk nyílik áthangolni a robotpilótát kedvünk szerint, amire akarjuk. Csak a gondolatainkat kell tudatosan megválasztani. És ha már hangolódunk, miért is ne legyen az első cél a pozitív hozzáállás? Érdemes apránként, sok kis pozitív visszacsatolást beépíteni a napi rutinba – például mosolyogva, hangosan mondani a tükörbe reggel, hogy „Szép reggelt Nekem!” –, így lépésről lépésre haladva, könnyedén lehet haladni. A lefontosabb gondolatokhoz mindig erős érzések kötődnek, amiket az agy sokkal pontosabban és mélyebben mintáz. Tehát minél jobban beleéli magát az ember egy-egy helyzetbe, annál jobban beég az adott minta a rendszerekbe.

Persze az ember életében ősidők óta jelen van a szorongás és a félelem. Már az előember is megtanult félni és a barlangjába bújni a vélt vagy valós félelmei elől. Ezeket automatikusan gyűjtjük, mivel valamilyen veszélyt jeleznek és életösztönünk rész, hogy sokkal nagyobb figyelemmel kezeljük őket – a félelem önvédelmező mechanizmusunk mozgató rugója.
Persze az évmilliárdok alatt a világ teljesen megváltozott és ma már senki sem kerget a kardfogú tigris, a falu vége tábla pedig nem az ismeretlen határa. Ma már nincs annyi és olyan mértékű veszély, így az elménk pótlás után kutat. Ám szerencsére az elme emellett nagyon befolyásolható, ami hatalmas előny!

A gondolkodásmódod megváltozásával a saját életed egész biztosan gyökeresen megváltozik és ez által a környezetedben élőké is.

Az életed sokkal stresszmentesebbé válik, amikor a robotpilóta jó irányban tartja a járművet, még akkor is, amikor te éppen hátradőlsz és pihensz.

Hogyan működik mindez a gyakorlatban?

Nekem sincs napi több órám meditálni és a világbékéért imádkozni. Arra kérlek, gyorsan töröld ki a fejedből az ezzel kapcsolatos tévhiteket, hogy ez sokáig tart, hogy neked erre nincs lehetőséged, hogy te erre nem vagy képes, hogy ez ciki… mert ezek a gondolatok nem igazak. Tudod, az EGO máris meg akar védeni…

Amikor eszel, amikor mosogatsz, amikor állsz a piros lámpánál, amikor fogat mosol, amikor kezet mosol, amikor lefekszel, amikor ülsz a klotyón… tereld a figyelmedet egy képernyő helyett a gondolataidra és keress valami pozitívat, amihez kapcsolódni tudsz. Amíg várod, hogy lefőjön a kávé, amíg bootol a géped, amíg melegít a mikró, amikor gereblyézed az avart, amíg várod hogy melegedjen az autó, amíg sorban állsz a kasszánál, amíg utazol a buszon, amikor gyereket altatsz… használd ki! Gondolj valami jóra és kapcsolódj! Kezdetnek elég napi néhány percre elmélyülni egy-egy gondolatban és a hozzá kapcsolódó pozitív érzésekben.

Emlékezz életed legszuperebb pillanataira és merülj el bennük!
Gondold át, miért volt az a legjobb, amitől ilyen fontos lett számodra, ilyen értékes!
Mintázd újra az elmédet, hogy az EGOd ezeket vegye elő, amikor épp nincs jobb dolga.

A változás legtöbbször nem jön varázsütésre, szóval adj magadnak elegendő időt! Ne bántsd magadat, hogy nem használtál ki minden lehetőséget az első adandó alkalommal. Ha egy nap csak 2-3-4-szer sikerül, már az is fantasztikus változást fog hozni az életedbe és segít, hogy emeld a számot tovább! Előbb utóbb szokásoddá válik mindez és természetessé az életed minden területén.

Te csak bízz a folyamatban, a többit pedig bízd a világ két legtökéletesebb rendszerére,
ami kizárólag Téged hivatott szolgálni!

Hogy mikor érdemes elkezdeni?

Mikor, ha nem most?!

A Szerzőről

Megosztás:

Share on facebook
Facebook

Szólj hozzá!